Fructe & Legume
- 6 articole
Măceșul (Rosa canina, Fam. Rosaceae) este un arbust (poate crește până la 3 m înălțime) cunoscut și sub denumirea de trandafir sălbatic, iar la noi în țară este foarte răspândit atât la câmpie, cât și în terenurile deluroase și muntoase.
Măceșele sunt recoltate în lunile august-septembrie, înainte de căderea brumei, când sunt bine coapte și devin de un roșu-inchis la culoare. Măceșele sunt foarte apreciate pentru conținutul bogat în vitamina C, B1, B2, K, P (scade permeabilitatea și fragilitatea capilarelor, normalizând circulația sângelui), acid citric, acid malic, pectine, lecitine etc.
Fiind puternic vitaminizante, ceaiul de măceșe și preparatele din măceșe (siropuri, marmelada, pasta de măceșe etc.) sunt recomandate în tratarea multor boli, precum: gripă, poliartrită reumatoidală, parazitoze, tabacism, afecțiuni oculare, alcoolism, arteriopatii, anghină pectorală, cardiopatie ischemică, cistite, infecții dentare; chiar și pentru combaterea cancerului.
Curmalele sunt niște fructe dulci, plăcute la gust, fapt pentru care au câștigat favoarea multor oameni și, mai ales, a copiilor. Pe piața din România aceste fructe sunt prezente în principal sub forma de curmale uscate.
Ca și oricare alte fructe și curmalele au lumea lor plină de curiozități care abia așteaptă să fie descoperite...
Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie tot cunoscute și apreciate și în România. Astfel căutările în Google după ”nuci pecan” au crescut cu 250% în ultimii 5 ani!
Ca oricare lucru nou nu poate să nu trezească întrebări. Ce curiozități și lucruri interesante se ascund în spatele acestor fructe neobișnuite?!
Consumul regulat de nuci, precum migdalele, este asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului:
-
întărirea sistemului cardiovascular;
-
acoperirea necesarului de proteine al organismului;
-
controlul greutății corpului;
-
te ajută să ai un somn odihnitor;
-
mărește speranța de viață.
Însă nu despre beneficii mi-am propus să discut astăzi, ci despre curiozități.
-
Atât fisticul, cât și migdalele au fost cunoscute oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în Geneza, prima carte din Biblie, în lista celor mai bune roade ale țării: ”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11
-
În Egiptul antic doar oamenii aflați în ierarhia puterii puteau să se delecteze de gustul și aroma deosebită a migdalelor. Egiptenii antici considerau migdalele ca fiind ceva mult mai mult decât o simplă mâncare.
-
În Anglia, chiar și în ziua de azi, o mână de cinci nuci de migdale sunt considerate ca un simbol al prosperității, bogăției și abundenței.
-
Iar în Elveția există obiceiul de a pune migdale în plăcinți în perioada sărbătorilor de Crăciun. Celui care îi revine felia de plăcintă în care se află migdalele se consideră că va avea un an nou propsper și fericit.
-
Marțipanul (făină făcută din migdale) inițial a fost considerat un remediu pentru bolile mintale. Marțipanul a început să fie folosit mai pe larg în anii de foamete, atunci când făina obișnuită se afla într-un uriaș deficit, devenind astfel un produs din care se cocea pâinea.
Migdale crude sau prăjite cu puțină sare, mărunțite, în coajă sau decojite, rase sau chiar sub formă de fulgi sunt variante pe care le găsim în comerț și care sunt utilizate la prepararea diverselor prăjituri mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Foarte gustoase și hrănitoare, migdalele crude sunt roadele migdalului (Amygdalus Communis, din familia Rosaceae, crește până la 6 m înălțime; înflorește în aprilie cu flori care atrag albinele datorită nectarului lor bogat), se coc abia la sfârșitul verii.
Migdalele fac parte din grupa de fructe uscate, căci de la aceste fructe se consumă sâmburi; există migdale și amare (conțin amigdalină; acestea se folosesc în cantități mici, doar pentru aromatizare) și dulci, comestibili fiind varietățile de migdale dulci. Migdalele crude sunt apreciate încă din antichtate, de pe vremea Patriarhilor Iacov și Moise căci există menționări pe paginile Sfintei Scripturi cu privire la aceste fructe, anume în prima carte din Bibli (”Israel, tatal lor, le-a zis: "Fiindca trebuie, faceti asa. Luati-va in saci ceva din cele mai bune roade ale tarii, ca sa duceti un dar omului aceluia, si anume: putin leac alinator si putina miere, mirodenii, smirna, fistic si migdale.” Geneza 43:11) , dar și în Numeri 17:8 (”A doua zi, cand a intrat Moise in Cortul marturiei, iata ca toiagul lui Aaron, care era pentru casa lui Levi, inverzise, facuse muguri, inflorise si copsese migdale.”). Despre migdale au scris și medici și învățați ai antichității, precum: Teofrast, Porcius Cato, Columella și Scribonius Largus; ca și medicii arabi, toți aceștia menționând importanța nutritivă și terapeutică a migdalelor.
Se știe că pentru a avea o alimentație completă lipidele nu trebuie să lipsească din hrana noastră. Așadar oamenii au ajuns de-a lungul timpului să descopere care sunt plantele, semințele și nucile care reprezintă adevărate izvoare de nutrienți și de grăsime vegetală. Voi trata aici care sunt cele mai apreciate 10 nuci care ne oferă energie, asigurându-ne o digestie sănătoasă și prevenindu-ne de foarte multe boli, precum: demența, tulburări de somn, varice, ulcer gastric sau duodenal, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, constipație, depresie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, deficiență imunitară, oboseală, lipsă de concentrare și altele. Potrivit unor studii făcute cu privire la consumul de nuci – ca, de exemplu, Studiul Nurses Health Study - s-a confirmat că riscul de infarct miocardic a scăzut cu până la 40% dacă se consumă nuci de cel puțin patru ori pe săptămână, aceste fructe uscate contribuind la scăderea colesterolului LDL din sânge.¹