Curiozități despre migdale
Consumul regulat de nuci, precum migdalele, este asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului:
-
întărirea sistemului cardiovascular;
-
acoperirea necesarului de proteine al organismului;
-
controlul greutății corpului;
-
te ajută să ai un somn odihnitor;
-
mărește speranța de viață.
Însă nu despre beneficii mi-am propus să discut astăzi, ci despre curiozități.
-
Atât fisticul, cât și migdalele au fost cunoscute oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în Geneza, prima carte din Biblie, în lista celor mai bune roade ale țării: ”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11
-
În Egiptul antic doar oamenii aflați în ierarhia puterii puteau să se delecteze de gustul și aroma deosebită a migdalelor. Egiptenii antici considerau migdalele ca fiind ceva mult mai mult decât o simplă mâncare.
-
În Anglia, chiar și în ziua de azi, o mână de cinci nuci de migdale sunt considerate ca un simbol al prosperității, bogăției și abundenței.
-
Iar în Elveția există obiceiul de a pune migdale în plăcinți în perioada sărbătorilor de Crăciun. Celui care îi revine felia de plăcintă în care se află migdalele se consideră că va avea un an nou propsper și fericit.
-
Marțipanul (făină făcută din migdale) inițial a fost considerat un remediu pentru bolile mintale. Marțipanul a început să fie folosit mai pe larg în anii de foamete, atunci când făina obișnuită se afla într-un uriaș deficit, devenind astfel un produs din care se cocea pâinea.
-
Există o zi internațională a migdalelor. Tradițional aceasta se serbează la data de 16 februarie. De ce la acea dată? Deși se serbează de regulă în SUA, data nu a fost aleasă la întâmplare – anume la mijlocul lunii februarie încep să înflorească migdalii.
-
SUA este de departe liderul mondial în producția de migdale, acestea fiind cultivate cu precădere în statul California.
-
Migdalele au o perioadă de viață foarte lungă, putând fi păstrate în frigider până la 2 ani. Viața lungă a migdalelor se datorează faptului că acestea sunt bogate în vitamina E. Consumul a doar 28 grame de migdale asigură un aport de 37% a necesarului zilnic de vitamina E.
-
Migdalele sunt des folosite și în industria cosmeticelor, fiind adăugat în cremele pentru mâini și pentru prevenire ridurilor.
-
Există două feluri de migdale: amare și dulci. Cele dulci sunt, în mod clar, comestibile, omul consumându-le de mii și mii de ani.
-
Vegetarienii folosesc migdalele și apa pentru a obține lapte de migdale, un înlocuitor al laptelui de vacă. Laptele de migdale nu este o descoperire recentă. Acesta a fost folosit și în Evul Mediu, deoarece timpul de păstrare al acestuia este mai mare decât timpul de păstrare al laptelui de vacă. Laptele de migdale este o sursă excelentă de calciu, care nu conține niciun pic de colesterol sau lactoză.
-
Crema de migdale este folosită pentru garnisirea multor feluri de torturi.
-
Legat de migdalele amare însă există o întreagă controversă. Există o tabără care susține cu tărie că migdalele amare nu trebuie să fie consumate de către om, deoarece aceste conțin niște substanțe otrăvitoare care pot să afecteze grav sistemul nervos al omului, să provoace probleme respiratorii și chiar decesul omului. Această tabără are și un aliat foarte puternic în Agenția Americană pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor (FDA – Food and Drug Administration), care a clasificat migdalele amare ca fiind otrăvitoare. Pe de altă parte, există o altă tabără care promovează migdalele amare ca o soluție uimitoare care se luptă cu cancerul. Această din urmă tabără susține că efectele anti-cancerigene ale migdalelor amare s-ar datora prezenței vitaminei B17 (vitamină pe care, din câte cunosc eu, medicina alopată nu o recunoaște). Nu voi intra în mai multe detalii cu privire la această controversă. În fond și definitiv, acesta este un articol despre curiozități, nu despre controverse!
-
Circa 40% din totalul producției de migdale este achiziționat de către producătorii... de ciocolată. Producătorii de ciocolată nu se satură niciodată de migdale, aceștia încercând să-și facă cât mai atractive produsele nu doar prin gust, ci și prin conținutul sănătos de ingrediente. Fapt pentru care trag migdalele, arahidele sau alunele de pădure în ciocolată. Cu toate acestea recomandarea mea este să nu vă lăsați duși de vântul ciocolatei prea mult. Consumați nucile sub forma lor naturală – de dorit crudă – aceasta este forma cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea ta!
Bibliografie:
Articole similare
- Se știe că pentru a avea o alimentație completă lipidele nu trebuie să lipsească din hrana noastră. Așadar oamenii au ajuns de-a lungul timpului să descopere care sunt plantele, semințele și nucile care reprezintă adevărate izvoare de nutrienți și de grăsime vegetală. Voi trata aici care sunt cele mai apreciate 10 nuci care ne oferă energie, asigurându-ne o digestie sănătoasă și prevenindu-ne de...
- Migdale crude sau prăjite cu puțină sare, mărunțite, în coajă sau decojite, rase sau chiar sub formă de fulgi sunt variante pe care le găsim în comerț și care sunt utilizate la prepararea diverselor prăjituri mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Foarte gustoase și hrănitoare, migdalele crude sunt roadele migdalului (Amygdalus Communis, din familia Rosaceae, crește până la 6 m înălțime; ...
Comentarii